torsdag 24 december 2009

Härlig läsning i DN i dag

Läs detta!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fet-mat-orsakar-inte-overvikt-1.1019097

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Sara!

Grattis till din fina Blogg! Själv heter jag Kattis. Är 40 år gammal. Har nu två pojkar som är 5 och 7 år gamla. Blev diagnostiserad med typ 1 diabetes 2001 efter 5 missfall, 10 kilo tappad vikt och nära på en koma! Har tappat all respekt för läkare. Var på ett seminarium senast igår i Göteborg, som jag även skrev om hos Kostdoktorn:


Hej!

Var på en föreläsning igår som hette "Diabetes och fysisk Aktivitet" med Peter Adolfsson Överläkare på SU och Stig Mattsson Dietist Falu Lasarett.

Jag blev häpen. Här rekommenderades det stora mängder kolhydrater i form av enkla snabba kolhydrater. 80% av åhörarna var knappast elitmotionärer!!! I mitten av föreläsningen kom det in lite smygreklam för en ny bar som ska hjälpa oss diabetiker att hålla sockret högt och jämt under motion. Bara att pumpa in mer insulin. Fy f....n säger jag bara!!!! Sen försökte man prata om detta problem som vi har idag, när det gäller de snabba kolhydraterna, då tar Peter Adolfsson fram ett exempel på att en sockerbit är en bra hjälp istället för stjälp vid kraftig motion. Inte bättre att dra ner på insulinet, käka något långsammare kolhydrater såsom nötter? Nej, då kände jag mig mer som en häxa på 1700 talet som kokat ihop något skumt.

Var fanns pastan, cornflakes och frallorna på Stenålderstiden? Fanns det barer med majs sirap också? Visst fanns det honung och annat sött men väldigt begränsat.

Under pausen serverades det frallor lika vita som papper...

Jag kan bara säga att efter 3 år med mindre kolhydrater, äter vid hög prestation och fyller på när kroppen säger till, så har mina kolesterolvärden blivit normala, jag har en normal hälsosam vikt och sprang halvmaran på 1.35 vilket gör mig stolt då jag är typ 1 diabetiker, kvinna och snart 40 . Mina hormonvärden är normala och mitt HBA1c är helt inom ramen, vilket det inte har varit innan. Vad mer krävs? Dessa två herrar talar om att man kommer tappa en hel del muskelmassa på kuppen om man drar ner på kolhydraterna, jag gjorde en fettmätning och den visade snarare på att min muskelmassa ökat, fettvikten minskat! Förklara detta? Vad ligger bakom detta. Att vägra inse? Lyssnar ni på folk? Jag blir mörkrädd då jag är säker på att här ligger många lik begravda...

Jag blev väldigt ledsen när jag hörde denna föreläsning, främst för att majoritet kommer gå hem och käka vit pasta och ställa till sin diabetes, starta den onda cirkeln. På kuppen får vi fler följdsjukdomar. Vad krävs? Inte dags för förändring snart. Dessa kostdirektiv fungerar inte!!!!

Jag är i mitt livs form och har aldrig mått bättre!


Lycka till!

Kattis